5 megoldás egy családon belüli pénzügyi problémára
2014. október 17. írta: Hozbor Vanda

5 megoldás egy családon belüli pénzügyi problémára

Párkapcsolatok, házasságok rendkívül sok ok miatt szűnhetnek meg. Az egyik legáltalánosabb a helytelen pénzkezelés, vagyis a pénzhez való rossz hozzáállás. A problémát - ha azzal nem a megfelelő módon foglalkozunk – csak gerjesztjük, és egyre nagyobb elefántot csinálunk belőle. Amely aztán az óriási fenekével ránk telepedik, és teljesen laposra nyom, kipréselve belőlünk minden maradék energiát is. elefant-szeretet.jpg

A probléma

“Bármennyit keresünk, mind elmegy a hónap végén, és már évek óta nyaralni sem voltunk!”

Kapcsolataink elején, a randizás fázisában mindig az a legfontosabb, hogy minél érdekesebb és izgalmasabb programokat találjunk. Később, ahogy telnek-múlnak az évek, ez a lelkesedés alábbhagy, és már a bevételeinket is máshogy kezdjük csoportosítani. Jókat eszünk, autóval megyünk a sarki kisboltba is, veszünk egy negyvenkettedik konyhai eszközt, amit évente maximum egyszer használunk. Vagyis felesleges dolgokra költjük a pénzünket, ami azonban a kapcsolatunk minőségén kicsit sem javít, inkább csak pénzügyi problémákat generál. Vagy megvesszük a méregdrága legújabb síkképernyős televíziót, nehogy beszélgetni kelljen egymással. Emiatt elmaradhat a minőségi együtt töltött idő, a közös pihenés a tengerparton, vagy egy tó partján; a közös kirándulás; a közös síelés; a meleg kandalló melletti forraltborozás, miközben a szállingózó hóban gyönyörködünk egy dombokkal körülvett kis apartmanházban.

A minőségi együtt töltött idő az, ami egy következő szintre tudja emelni a párkapcsolatot. Ahhoz, hogy ez változatos is legyen, szükségünk lehet némi pénzre.

“De hogyan fizessem ki ezeket, ha minden pénzünk elmegy a hónap végére?” - jelentkezik a családon belüli pénzügyi probléma

 

Megoldás #1 – Gondolkozz előre!

 

Nem 3 nappal, nem 2 hónappal, hanem évekkel előre! Figyelem, a “gondolkozz előre” jelentése nagyban különbözik a “tervezz” szó jelentésétől! Vagyis: tervezzétek el, mikor-hova szeretnétek eljutni, mit szeretnétek csinálni, majd számoljátok ki nagyjából, mindez mibe fog kerülni. Ezután bontsátok a terveket kis lépésekre, ezeket a pontokat írjátok fel egy füzetbe, ahol mindig ki tudjátok pipálni a kész feladatok. A “Gondolkozz előre” tehát három lépést foglal magában: tervezés, részre-bontás, megvalósítás.

 

Megoldás #2 – Kérdezz magadtól!

 

Minden egyes alkalommal, amikor NEM megélhetésért vásárolsz, akkor tedd fel magadnak a kérdést: “Mi ér többet hosszú távon? Ha ezt a terméket MOST megveszem, vagy ha az árát félreteszem, és a később összegyűlt pénzből elmegyünk a párommal egy hosszú hétvégés pihenésre?” (Mivel nem minden kapcsolatban az utazás és a nyaralás jelenti a minőségi együtt töltött idő, de ebben a cikkben most ez a példa, mindenki helyettesítse be azzal, ami számára és a párja számára kapcsolatminőség-növekedést eredményez. Ha tiéd és a párodé eltér, mindenképpen keressetek közös nevezőt.)

 

Megoldás #3 – Oldd meg hitel nélkül!

 

*Hitel alatt itt most a magas kamatozású személyi kölcsönökre, autóhitelre, hitelkártyákra gondolj, ne pedig lakáshitelre és kamatmentes áruhitelre.

Tapasztalataim szerint, amit hitelből vásárolunk, az soha nem fog olyan közel állni hozzánk, mint amiért mi magunk dolgoztunk meg. Egyik barátom utálja a drága autóját, mert háromszoros árat fizetett érte a devizahitel miatt, pedig erről az a kis autó mit sem tehet. A fogyasztói társadalom azt követeli, hogy költs többet, mint amennyi a bevételed. Te NE DŐLJ BE ennek a trükknek. Ha valamit csak hitelből tudnál megvásárolni, az valószínűleg nem téged illet.

(Igen, ismerem a létszükség fogalmát, és természetesen az kivétel. De hallottál már olyan esetről, amikor valakinek elromlik például a mosógépe, és hitelből újat vesz, de nem az alap 60-80ezer forintos gépet, hanem azt, amire vagy az eladó, vagy a saját vágyai/hiúsága rábeszélték, és ehelyett a 150-200ezer forintosat választotta? Miért? És legfőképpen minek?)

 

Megoldás #4 – Vedd el magadtól!

 

Amint megérkezik a fizetésed, azonnal vegyél el belőle pár ezer-, vagy pár tízezer forintot (ki-mit tehet meg), és vezesd át egy (akár kamatozó) alszámlára, vagy csak tedd a készpénzt az egyik könyvedbe. Kezeld ezt a pénzt úgy, mintha nem is lenne, mintha ennyivel kevesebb fizetést kaptál volna. Hidd el, abból a maradék pénzből is vígan ki fogtok jönni a pároddal. Ha félsz, próbáld ki először csak nagyon kicsi összeggel, és egyre növeld a tétet! Ahogy a Lottó szlogenje mondja: “aki nem játszik, az nem is nyer”, úgy mondom én is: “ha nem próbálod ki ezt a trükköt, sosem tudod meg, milyen jól jártál volna vele”.

 

Megoldás #5 – Tartsd magad az elveidhez!

 

Előfordulhat, hogy ezen a ponton új tulajdonságokat kell kifejlesztened, és a kitartásodat erősítened, de hidd el, megéri! Vagyis ne is hidd el! Inkább próbáld ki! Vagyis ha egyszer a 4-es pont szerint elkülönítettél egy összeget, akkor azt tényleg tekintsd semmisnek, és NE NYÚLJ HOZZÁ! Nincs vész-eset, nincs kölcsönkérés a szülőktől, vagy az anyóséktól. Az a pénz NINCS és NEM IS HELYETTESÍTJÜK más pénzével.

(Természetesen éhen nem kell miatta halni, de ha a hónap utolsó előtti hetén minden nap étteremben esztek, és az utolsó héten hozzányúltok a félretett pénzetekhez, mondván, hogy  létszükség, hiszen kajára kell, akkor azért érezz némi bűntudatot. :))

 

Mondd el te is a véleményed, kíváncsi vagyok rá! Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pallanea.blog.hu/api/trackback/id/tr956802307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása